Care este diferența între țuică și pălincă?

Stăpânești foarte bine termenii de țuică și pălincă? Te-ai întrebat vreodată de ce este total greșit să spui țuică de prune? Ei bine, cunoscătorii știu prea bine că între țuică și pălincă există câteva diferențe. Pentru necunoscători, diferențe nesesizabile, iar pentru experiementați în domeniu, diferențe foarte mare.

Ca urmare, nici nu te învinovățesc că ai spus vrodată țuică de prune sau că ai spus țuică în loc de pălincă. De aceea ne aflăm astăzi aici, pentru a desluși un mister ale cărui taine ni le-au împătășit cei care practică și se ocupă de obținerea pălincii și a țuicii.

În acest sens, un cunoscător în domeniul obținerii de țuică și pălincă, afirmă că toată țuica este și pălincă, dar nu toată pălinca este și țuică. Cum vine asta? Chiar dacă aceste afirmații te pun puțin pe gânduri, nu pierde esența. Țuica diferă de pălincă și este total greșit să afirmi, de exemplu, că ai făcut țuică de prune.

Astfel, termenul de pălincă sau palinca a apărut undeva în Slovacia în anul 1630, a trecut în limba maghiară și după aceea a ajuns în inima Ardealului. Ce desemnează, în esență, cuvântul țuică? Cuvântul țuică nu înseamnă alceva decât o băutură distilată de prune, motiv pentru care este total greșit să spui țuică prune. În esență, este ca și cum ai spune țuică de prune de prune. Ceea ce nu este corect!

De altfel, termenul de țuică este foarte apreciat în Ardeal și în special în România, pentru că țuica în general este cunoscută pentru dubla distilare. Țuica dublu distilată trebuie să ajungă, atunci când este făcută, la o temperatură de 50 de grade din 100.

Mai mult decât atât, cei care se ocupă de țuică și pălincă, mai au în vizor și partea de obținere pălincă prune, una dintre cele mai bune fiind pălincă București, dar și țuică piersici, țuică Prahova, țuică din prune, țuică București.

Este esențial ca doar cei care înțeleg procesele din spatele obținerii acesteia să se ocupe de astfel de activități, cu atât mai mult cu cât și țuica și pălinca sunt băuturi tari, rafinate și nu pot fi obținute de către oricine. Pentru realizarea unor astfel de procese este nevoie de aparate și mașinării specifice, care să stoarcă fructele!

Doar în acest fel se va putea obține cea mai bună țuică piersici, de exemplu, țuică Prahova sau țuică București! Lasă-te pe mâna celor care știu face asta. Tu doar gustă, dar nu lua, totuși, prea mult!